skip to Main Content

Water besparen in de badkamer

De plek waar we met zijn allen het meeste water verbruiken is wel de badkamer. Douchen is daarbij de kampioen maar is ook wel logisch. Wanneer we kijken naar verbruikscijfers gebruiken we per persoon 62,7 liter per dag, het toilet doet 35,2 liter per dag en bij de wastafel doen we ook nog 5,8 liter per dag. Afgezien van het water is er ook nog een aanzienlijk energie verbruik door de badkamer.  Er is ook nog goed nieuws, want sinds 1969 zijn we met zijn allen 70 liter per persoon minder water gaan verbruiken, echter zijn er nu wel meer personen sinds die tijd. Dankzij de huidige nieuwe technieken is er nog meer besparing mogelijk door aanpassingen in het gebruik maar ook de materialen.

1. Ga douchen ipv in bad

Veel mensen willen lekker in bad ontspannen na een lange dag werken, En het bad is dan de veel gekozen manier. Echter gaat in een bad al snel zo’n 150 liter water en zou je door te douchen daar al een grote besparing voorzien. Ook het energie verbruik is aanzienlijk bij het nemen van een bad omdat de temperatuur van het water ook redelijk hoog gezet wordt. Door een waterbesparende douchekop van bijvoorbeeld Hansgrohe gaat besparen je nog makkelijker af. Dankzij de EcoSmart-technologie zorgen deze ervoor dat ze een minimale hoeveelheid water doorlaten, zonder dat je hier tijdens het douchen iets van merkt!

2. Kranen die besparen

Wanneer je een badkamer gaat verbouwen is het niet zo moeilijk en kun je alle materiaal, kranen en douches meteen aanpassen aan de huidige normen, echter bij een bestaande badkamer die nog niet 10 jaar oud is wil je niet meteen een grote verbouwing doen. Kranen en douches zijn echter zonder al te veel breekwerk makkelijk te vervangen, en de besparing kan best oplopen met zo’n leeftijd verschil. De wastafel kranen zijn tegenwoordig voorzien van een nulstand waarbij de kraan begint met koud water en niet gemengd, hierdoor hoeft de ketel niet te draaien zonder dat je daar bewust voor kiest. Je kan er voor kiezen om je huidige een hendel kraan op de koude stand te laten staan echter ervaring leert ons dat dat maar voor heel weinig gezinnen goed werkt.

3. Zelf meedoen aan besparen.

Zoals hierboven al beschreven gebruiken we met douchen zo’n 62,7 liter per persoon per dag. Dat is omgerekend zo’n 9 minuten gemiddeld. Wanneer je nu korter gaat douchen bespaar je per minuut aanzienlijk en wanneer je er zelf niet aan denkt kun je hiervoor je telefoon instellen. Of muziek luisteren in de badkamer, een liedje duurt gemiddeld drie minuten en wanneer je dus 2 liedjes hebt geluisterd bespaar je al drie minuten. En die besparing kan al snel oplopen naar 6000 liter per jaar.

4. Nieuw toilet

Een oud toilet en dan praten we over die van ongeveer tot eind 80 er jaren, verbruikten 9 liter per spoelbeurt. De toiletten daarna gingen gelukkig al naar 6 liter per spoelbeurt maar de huidige generatie sinds ongeveer 5 jaar is die trend ingezet verbruiken 4,5 liter per beurt. Uiteraard is in die tijd ook de dubbele spoelknop in gebruik genomen waarbij de kleine zo’n drie liter doet en de grote dus 6 liter. En ook dat is nu aangepast aan de modernere toiletten. Bij de spoelsystemen van TECE is het spoelvolume in te stellen. Zo kun je bij de grote knop instellen dat er geen 6 liter, maar 4 liter gebruikt mag worden bij het doorspoelen van het toilet.

5. Milieuvriendelijke materialen

Wil je ook mee denken aan het milieu dan ga je voor duurzame materialen, glas, keramiek en natuursteen zijn makkelijk recyclebaar en makkelijk te reinigen.

Back To Top