Energie besparen

Energie besparen is de laatste jaren een rode draad in het nieuws. We moeten gas loos, we moeten minder verbruiken, we moeten minder lang douchen, we moeten zonnepanelen….. Voor nog veel mensen is gas loos nog ver weg, en investeren in een ketel ook niet meteen de eerste stap.

Maar om energie te besparen hoeft u niet meteen veel te investeren behalve in uzelf en misschien zelf aan te brengen isolatie. De verwarming omlaag op het moment dat u gaat slapen of de deur uit gaat zult u ongetwijfeld al doen. Hoe kunt u minder gas en energie verbruiken zonder dure investering in apparaten of zonnepanelen?

Thermostaat omlaag

Wanneer u weg gaat kunt u de thermostaat op 18 graden draaien, maar deze kan ook op 15 graden wanneer u langer dan een paar uur weg gaat. En hetzelfde geldt wanneer u naar bed gaat, behalve als u vloer verwarming heeft, dan is 17/18 graden voldoende. Een vloerverwarming heeft langer nodig om af te koelen maar ook om op te warmen. De besparing door deze handeling is ca 130 euro per jaar.

Welke ruimtes verwarmen

Wanneer u wel thuis bent, kunt u zich afvragen of alle ruimtes wel verwarmt moeten worden. De ruimte waar u op dat moment bent uiteraard wel echter kunt u de andere ruimtes minder verwarmen. Daar zijn natuurlijk thermostaat knoppen voor te krijgen op die verwarmingen echter de hoofd thermostaat bepaald. Een andere methode is het Honeywell Evo Home systeem echter vergt deze wel een kleine investering. Hiermee kunt u per ruimte regelen hoe warm die moet zijn. Ideaal voor mensen die aan huis werken. Hou in ieder geval alle deuren dicht zodat de warmte niet meteen naar de koudere ruimtes gaat. Hiermee kunt u ook weer besparen echter is dit afhankelijk van hoeveel ruimtes verwarmt worden en hoe groot die zijn. Maar tot 190 euro is mogelijk.

Thermostaat lager terwijl u thuis bent.

Wanneer u thuis bent kunt u er voor kiezen om de thermostaat ipv 21 graden op 20 graden te zetten, dat scheelt op jaar basis ook al een 70 euro. Een warme trui of vest doet wonderen, maar ook tijdens stofzuigen, huishouden of koken zult u dit niet merken.

Slaapkamers niet verwarmen

Het gebeurt toch best veel dat de verwarming aan staat in de slaapkamer, wanneer u geen slaapkamer verwarmt bespaart u al snel 60 euro per jaar.

Een slimme(re) thermostaat

U heeft ze vast al vaker voorbij zien komen, diverse slimme thermostaten. En dankzij de nieuwste technieken is deze slimmer dan ooit. Een slimme thermostaat kan veel taken uit handen nemen door automatisch de verarming aan te zetten op momenten dat u opstaat, thuis komt etc. Maar een nog slimmere merkt wanneer u niet thuis bent en zet zo de verwarming uit, u kunt hem op afstand bedienen mocht u het per ongeluk vergeten zijn wanneer u een aantal dagen niet thuis komt. Kortom, een slimme thermostaat verdient zich sneller terug dan u denkt.

Investeer in isolatie

Een vaak vergeten isolatie in oudere huizen is vloer isolatie, hierdoor voelt vaak de temperatuur in de woonkamer onaangenaam omdat er een soort van koude over de vloer kruipt. Hierdoor doen veel mensen de verwarming een graadje hoger. Vloerisolatie kan al veel schelen om de woonruimte aangenaam te maken.

Energie besparen

Terug naar overzicht
0299 366358