Badkamer verlichting

In je badkamer bepaald verlichting grotendeels de sfeer, bij een badkamer met alleen een plafonnière merk je al gauw een tekort daaraan. Met name bij de spiegel wil je de ene keer veel licht, maar een andere keer liever gedimd. Hier sommen wij een aantal zaken op waar je op kan letten bij het plannen van je badkamer.

Een badkamer is natuurlijk een vochtige ruimte en derhalve moet de verlichting aan een paar eisen voldoen. Elektriciteit in vochtige ruimtes of zelfs buiten heeft een ip aanduiding, welke aanduid hoeveel vocht deze verdragen kan, maar ook stof wordt er mee aangeduid. Hoe hoger dit getal, hoe beter de lamp tegen vocht en stof kan. Een IP64 is bijvoorbeeld geschikt voor buiten verlichting ofwel mag deze in de regen geplaatst worden. IP67 mag zelfs onder water staan. De meest gebruikte lampen in vochtige ruimtes zijn IP44.

De zones

De badkamer heeft bepaalde zones waar een stopcontact geplaatst mag worden en waar niet, hetzelfde geld voor verlichting. Maar dan welke IP-waarde waar geplaatst mag worden. In onderstaande afbeelding ontbreekt nog een zone 0, omdat deze voor stopcontacten of normale verlichting zeker niet gebruikt mag worden. Tegenwoordig zie je echter ingebouwde vloer verlichting die waterdicht is, of verlichting in het bad welke tegen onderdompeling geschikt is en daarom daar wel geïnstalleerd mag worden. Verdere zones geven aan hoeveel IP-waarde een bepaalde lamp of contact moet hebben. In zone 3 mogen in principe alle lampen geplaatst worden mits deze tegen lage vochtigheid bestand zijn.

badkamer verlichting kopen - bliek sanitair

Verlichtingsplan

Een badkamer belichten vergt een verlichtingsplan, hierdoor kun je van te voren bepalen waar een lamp komt en welke functie deze heeft. Wil je bijvoorbeeld graag in bad, maar niet alle verlichting op je hebben dan is sfeer verlichting een noodzakelijk iets. Deze kun je creëeren middels indirecte verlichting, vaak in de spiegel of spiegelkast ingebouwd. Maar ook in het plafond is het mogelijk prachtige indirecte sfeerverlichting te creëeren. De basis is wanneer je de badkamer in komt en de eerst volgende schakelaar tegenkomt, daarna ga je naar de wastafel en kies je daar voor direct licht of sfeer licht. Zo kun je ook kiezen voor kleur verlichting om de sfeer nog aangenamer te maken. Wil je in de douche een lamp en moet deze gedimd worden, of in de goot, in een nisje, een spot in het plafond, er zijn diverse mogelijkheden te bedenken om de sfeer te creëeren.

Badkamer verlichting bepaald zoals gezegd grotendeels de sfeer, wil je bepaalde elementen uitlichten, wil een bepaalde sfeer creëeren en wil je voldoende licht voor bepaalde taken die je uitvoert zoals make-up aanbrengen. Allemaal zaken om rekening mee te houden. Bekijk daarom vooraf goed waar je wat doet, waarvoor je nog meer in de badkamer bent. En maak daarvoor een alvast een plan zodat onze badkamer specialist daar rekening mee kan houden en een goed advies geven voor diverse verlichting.

Terug naar overzicht
0299 366358